‘De beste Ajax-speler van afgelopen seizoen’

 

Ajax kende afgelopen seizoen wat betreft punten het beste seizoen in jaren. In de 5,5 jaar onder trainer Frank de Boer slaagden de Amsterdammers er niet in om zoveel punten binnen te slepen als dit jaar, namelijk 82.

 

Als Ajax op de laatste speeldag, door gelijk te spelen bij De Graafschap, niet het kampioenschap had verspeeld aan PSV dan was dat puntenaantal met 84 ongekend hoog geweest. Alleen in 2002/2003 (83 punten) en 2009/2010 (85 punten) slaagde de club erin om meer punten te verzamelen sinds de eeuwwisseling. Overigens werd Ajax van die twee seizoen ook alleen in 2003 de schaal in handen. Onder trainer Martin Jol moest in 2010 de schaal aan FC Twente (86 punten) gelaten worden.

 

Maar welke speler had afgelopen seizoen nou het meeste invloed op de knappe prestaties van de nummer 2 van de Eredivisie? In de top tien van beste spelers van de Nederlandse competitie, opgesteld door Bwin, staan vier Ajacieden. Geen enkele speler van de Amsterdamse club staat echter in de top drie. Hakim Zyech, Vincent Janssen en Davy Pröpper staan respectievelijk op de 1e, 2e en 3e plek van de ranglijst. Ook Luuk de Jong (4e), staat hoger dan de vier Ajacieden op de lijst.

 

 

De spelers van Ajax die in de lijst staan zijn Jasper Cillessen, Joël Veltman, Davy Klaassen en spits Arek Milik. Volgens deze ranglijst is Jasper Cillessen op plek tien de op negen na beste speler van de competitie. Hij staat wel als enige doelman in het lijstje. Davy Klaassen staat op de achtste plek, waarmee hij net voor Timo Letshert van FC Utrecht staat.

 

 

Met zijn zesde plaats is Joël Veltman de beste verdediger op de lijst, maar ook hij is niet de beste Amsterdammer van het afgelopen jaar. Die eer is namelijk weggelegd voor spits Arek Milik, die we op de vijfde plek terugvinden. De Poolse aanvaller kende een prima jaar in de Eredivisie, ondanks dat hij niet het onvoorwaardelijke vertrouwen van trainer Frank de Boer kreeg.

 

 

De vraag is of dat helemaal terecht is en de cijfers van de spits spreken duidelijk in zijn voordeel. In de twee seizoenen dat hij nu bij de Amsterdammers actief is speelde hij 52 eredivisieduels en daarin wist hij 32 keer het net te vinden. Daarbij moet opgetekend worden dat hij ook nog eens regelmatig inviel of juist gewisseld werd in de duels die hij speelde. Tel je behalve de competitie ook nog de Europese wedstrijden en bekerduels mee dan scoorde hij 47 keer in 76 duels, toch geen slechte cijfers voor een Ajax-spits.

 

Op het EK in Frankrijk is Milik momenteel actief met het Poolse team. Of hij terugkeert in Amsterdam en voor zijn kansen gaat onder de nieuwe trainer Peter Bosz is de vraag, er is ook volop belangstelling van andere Europese (sub)topclubs.